Partner webáruházak
TP-LINK.HU hálózati eszközök webáruháza

TP-LINK hálózati termékek a legjobb áron hivatalos forrásból

tovább a webáruházhoz Vásároljon Kingfast SSD meghajtókat a legjobb áron

SSD meghajtók kedvező áron 3 év garanciával

tovább a webáruházhoz WPC kültéri padlóburkolat elérhető áron

Tartós, magas minőségű WPC kültéri padlóburkolatok

tovább a webáruházhoz HKC multimédia és számítástechnikai kellékek webáruháza

Minőségi multimédia és számítástechnikai egységek

tovább a webáruházhoz
Termékeinket személyesen is kipróbálhatja budapesti bemutatótermünkben!
A termék a kosárba került.

Illuminare necesse est: Világítani muszáj I. rész

gyertya

Visszatekintve nehéz elképzelni, hogy egészen a XIX. század elejéig nem létezett a világításnak más módja, mint szerves anyagok égetése, vagyis a fáklya, a lámpás és a gyertya. Az éjszakai élet a gazdagok kiváltsága volt, mert a jó minőségű méhviaszgyertyák igen sokba kerültek, ezért akár csak egyetlen szoba kivilágítása is fényűzésszámba ment. Sok minden változott azóta: a hatékony mesterséges világítás megszületése forradalmasította az emberek életét. Már nem kelünk a kelő Nappal és nyugszunk mi is, mikor lemegy. Megváltozott városaink képe, az épületek, amiket építünk, az ütem, ahogy és amikor dolgozunk. Ám ennek megvolt az ára: a modern ipari társadalmak óriási mennyiségű energiát emésztenek fel. Valójában annyira sokat, hogy az már fenntarthatatlan. Így a világítás forradalmát útjára indító, másfél évszázados múltú villamos izzólámpa fényes pályája is lassan véget ér. Nem azért, mert nem szolgált, szolgál jól, hanem, mert működése túl sok energiát igényel. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a világon a villamos energia 18~19 százalékát világításra használják, így már a hatékonyság kis növelése is óriási hatással járhat. A legfenntarthatóbb, legtisztább energia pedig az el nem használt energia: a legjobb eszköz a környezet védelmére, az éghajlatváltozás lassítására. A különféle nemzetek kormányai a közelmúltban jogszabályokkal és törvényekkel szabályozták az energiahasználatot, ezen belül pedig a világítási módszereket és rendszereket. Ezek a rendelkezések meglehetősen szűk teret hagytak a hagyományos izzólámpa használatának, a felhasználókat pedig a magasabb hatékonyságú világítási eszközök és rendszerek alkalmazására kényszerítik.

Azonban a jó világítás az egyik igen fontos, ha nem a legfontosabb kényelmi szolgáltatás az emberek életében, ráadásul valójában meglehetősen összetett feladat, még egy magánháztartás esetében is. A jó döntések meghozatala pedig tájékozottságot igényel. Különösen igaz ez, mikor az izzólámpák helyettesítéséről van szó, mert a nem megfelelő világítás rontja a közérzetet és károsítja az egészséget. Ez az írás a világításra vonatkozó alapvető ismeretekkel igyekszik segíteni a jó döntések születését.

Ha izzólámpát akar más fényforrásra cserélni, vagy átalakítja meglévő világítási rendszerét, az alábbi néhány kérdést mindenképp fel kell tennie.

Fénykibocsátás: A két termék egyformán fényes?
Az egyenértékű termékek lumenben (lm) mért fénykibocsátásának azonosnak kell lennie. A wattban (W) mért felvett teljesítmény alkalmatlan a fénykibocsátás összehasonlítására, még két LED-fényforrás közt is.

Térbeli eloszlás: A két termék azonos módon összpontosítja vagy irányítja a sugárzott fényt?
Az egyenértékű termékeknek hasonló mennyiségű fényt kell sugározniuk bármely adott irányban, azaz hasonló fényerősség-eloszlással kell bírniuk. Fontos lehet még a sugárzott fény jellege, például a fénycsóva határának élessége is.

Színminőség és megjelenés: Milyen színű fényt ad a termék? Milyennek látszanak a dolgok ebben a fényben?
Egy egyenértékű LED-fényforrásnak olyan fényt kell sugároznia, amely a hagyományos fényforráséval egyezőnek tűnik (pl. melegfehér, semleges, hideg), és bármely adott tárgynak azonos színűnek kell látszania az összevetett fényforrások fényénél. Ezeket a tulajdonságokat a színhőmérséklet (kelvin, K) és a színvisszaadási mutató jellemzi.

Alaktényező: A két termék alakja és mérete megegyezik?
Egy új lámpa nem sokat ér, ha nem illik bele abba a világítótestbe, amibe szánják. Az egyenértékű termékeknek meg kell felelniük az adott termékcsoportra vonatkozó hivatalos kiviteli- és méretszabványoknak.

Csereszabatosság: Az új termék használható a meglévő rendszerben?
A különféle világítási módszerek gyakran különféle kiegészítő elemeket kívánnak. Fontos tudni, hogy a használni kívánt termék megfelelően együttműködik a meglévő rendszer elemeivel (transzformátorokkal, fényerőszabályzókkal stb.)

Különleges követelmények: A termék alkalmas az adott felhasználásra?
A különleges működési környezet (nagyon alacsony vagy magas környezeti hőmérséklet, gyakori vagy erős rázkódás stb.) jobbára különleges lámpákat kíván, a köznapi felhasználásra szánt termékek ilyen körülmények közt gyakran nem vagy csak korlátozottan használhatók.

Hasznos élettartam: Meddig használható a termék?
A LED-lámpák és a hagyományos lámpák élettartamának összehasonlítása körülményes, mivel azt különböző módon határozzák meg.

Ár: A termék tényleg megéri a magasabb árat?
Mindig fontos számításba venni a teljes élettartamra vonatkozó költségeket és nem csak a beszerzési árat, mert az alacsonyabb energiafogyasztás és az alacsonyabb karbantartásigény nagymértékben javítja a megtérülést.

Hogy ezekre a kérdésekre érdemi választ adhasson, ahhoz megbízható ismeretekre van szükség. Ezekről az ismeretekről szól majd írásunk következő része.