Partner webáruházak
TP-LINK.HU hálózati eszközök webáruháza

TP-LINK hálózati termékek a legjobb áron hivatalos forrásból

tovább a webáruházhoz Vásároljon Kingfast SSD meghajtókat a legjobb áron

SSD meghajtók kedvező áron 3 év garanciával

tovább a webáruházhoz WPC kültéri padlóburkolat elérhető áron

Tartós, magas minőségű WPC kültéri padlóburkolatok

tovább a webáruházhoz HKC multimédia és számítástechnikai kellékek webáruháza

Minőségi multimédia és számítástechnikai egységek

tovább a webáruházhoz
Termékeinket személyesen is kipróbálhatja budapesti bemutatótermünkben!
A termék a kosárba került.

Illuminare necesse est: Világítani muszáj III. rész

Izzó

A villamos áram felhasználásával történő világítás már több, mint két évszázados múltra tekinthet vissza: Alessandro Volta mutatta be először az árammal izzított platinaszál világítását 1801-ben.

 A villanyárammal működő fényforrásoknak azóta három alapvető fajtáját alkalmazták, alkalmazzák: a hősugárzásos fényforrásokat, a villamos kisüléssel fényt előállító fényforrásokat és elektrolumineszcencián alapuló fényforrásokat. Hősugárzásos fényforrások az izzószálas lámpák, vagyis az izzólámpák és halogénizzók, villamos kisüléssel működnek a kisülőlámpák, vagyis a fénycsövek, az elektrolumineszcenciát hasznosítják a fénykibocsátó diódák, angol betűszóval LED-ek.

 Az izzószálas lámpákban a villamos áram egy arra alkalmas anyagból (a korszerű lámpákban volfrámból) készített, semleges gázzal töltött üvegburában elhelyezett izzószálat hevít fel igen magas, 3000 °C körüli hőmérsékletre, aminek hatására az folyamatos, kiegyenlített színképű fényt sugároz. Az izzószálas lámpák színvisszaadási mutatója ennek köszönhetően Ra 100.

 A hagyományos izzólámpák előnye az egyszerű felépítés és a kiváló minőségű fény. Működési elvük miatt bekapcsoláskor azonnal teljes fényt adnak, fényerejük jól szabályozható, és rendkívül széles környezetihőmérséklet-tartományban használhatóak. További előnyük, hogy nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, hulladékkezelésük és újrahasznosításuk is megoldott. Hátrányuk, hogy sérülékenyek, üzem közben erősen felmelegszenek, rosszul bírják az ütődéseket és rázkódást, valamint, hogy hatékonyságuk alacsony. Működési feszültségük háztartási világítási célokra 6~230 V, és használhatóak egyenfeszültségű és váltófeszültségű tápellátással is. Színhőmérsékletük 2700~2900 K. Fényhasznosításuk 6~20 lm/W, a nagyobb teljesítményű lámpáké a kisebb veszteségek miatt magasabb, mint a kisebbeké. Élettartamuk kiviteltől és minőségtől függően 750~2000 óra.

A halogénizzók az izzólámpák továbbfejlesztett változatai. Burájukban a gáztöltés mellet kis mennyiségű halogén adalék (jód vagy bróm) található, ami lassítja az izzószál elöregedését, az izzó „kiégését”, és magasabb üzemi hőmérsékletet tesz lehetővé, ez pedig emeli a kibocsátott fény színhőmérsékletét és növeli az izzók fényhasznosítását. Működési elvük miatt bekapcsoláskor azonnal teljes fényt adnak, fényerejük jól szabályozható, és rendkívül széles környezetihőmérséklet-tartományban használhatóak. További előnyük, hogy nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, hulladékkezelésük és újrahasznosításuk is megoldott. Hátrányuk, hogy sérülékenyek, üzem közben nagyon erősen felmelegszenek, rosszul bírják az ütődéseket és rázkódást. Működési feszültségük háztartási világítási célokra 12~230 V, és használhatóak egyenfeszültségű és váltófeszültségű tápellátással is. Színhőmérsékletük 2800~3200 K. Fényhasznosításuk 12~35 lm/W, a nagyobb teljesítményű lámpáké a kisebb veszteségek miatt magasabb, mint a kisebbeké. A legkorszerűbb, melegtükrös halogénlámpák (angol betűszóval HIR) fényhasznosítása a jövőben ennél jobb is lehet. Élettartamuk kiviteltől és minőségtől függően 1000~6000 óra.

FénycsőA kisülőlámpák közül háztartási világításra csak a fénycsöveket és kompakt fénycsöveket használják. Ezekben a csövekben a csőbe zárt fémgőz-nemesgáz keverékben létrehozott elektromos ív erőteljes ibolyántúli sugárzást kelt, amit a csőhéj belső oldalára felhordott fényporbevonat alakít át látható tartományba eső fénnyé. Előnyük a magas hatékonyság, az alacsony üzemi hőmérséklet és a hosszú élettartam. Hátrányuk a kiegyenlítetlen színképű fény, ami miatt fényük nem igazán kellemes, színvisszaadásuk pedig elmarad az izzószálas lámpákétól. További hátrányt jelent sérülékenységük, és a környezeti hőmérséklet iránt tanúsított érzékenységük, ami miatt hideg környezetben (+10 °C alatt) nem vagy csak rosszul használhatók. Hagyományos előtétekkel és gyújtókkal használva bekapcsoláskor nem adnak azonnal teljes fényt és nem bírják a gyakori kapcsolgatást, azonban korszerű elektronikus gyújtókkal és nagyfrekvenciás elektronikus előtétekkel ezek a hátrányok nagyban csökkenthetők és a fényerő szabályzása is megoldható. A kompakt fénycsöveket összeépítik az előtéttel és gyújtóval.

A fénycsövek legkomolyabb hátránya, hogy higanyt és foszfort tartalmaznak, így veszélyes hulladéknak számítanak és igen komoly környezeti kockázatot jelentenek. Jó tudni, hogy a fénycsövek legfeljebb 5 mg higanyt tartalmazhatnak. Ha egy fénycső vagy kompakt fénycső eltörik, az abból kiszabaduló higany komoly egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent. A kiszabaduló higany mennyisége akár 6000-szeresen is meghaladhatja a hosszútávú toxikológiai kitettség elfogadható határértékét, és a felhasználót olyan kitettség érheti, amely eléri az akut mérgezés szintjének tizedét. A kiszabadult higany begyűjtése,kompakt fenycso II összetakarítása igen nehézkes, háztartási eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen.

A fénycsövek hulladékkezelése és újrahasznosítása nem megoldott, és különösen igaz ez a kompakt fénycsövekre, amelyek kezelését a bennük található elektronikus elemek és műanyag tovább nehezíti, így az nem oldható meg gazdaságosan. Ezért az ilyen termékek újrahasznosítása nem költséghatékony (darabonként 0,3~1 €), és kizárólag környezetvédelmi célokat szolgál, hogy megakadályozzák a higany és más veszélyes anyagok környezetbe jutását. Működési feszültségük háztartási világítási célokra 230 V. Színhőmérsékletük 2700~8000 K, színvisszaadási mutatójuk Ra 80~95. Fényhasznosításuk 40~100 lm/W, a közönséges fénycsöveké magasabb, mint kompakt társaiké. Élettartamuk kiviteltől és minőségtől függően 5000~20000 óra.

Írásunk következő része a LED-ek tulajdonságaival és a megfelelő lámpa kiválasztásával foglalkozik majd.