Partner webáruházak
TP-LINK.HU hálózati eszközök webáruháza

TP-LINK hálózati termékek a legjobb áron hivatalos forrásból

tovább a webáruházhoz Vásároljon Kingfast SSD meghajtókat a legjobb áron

SSD meghajtók kedvező áron 3 év garanciával

tovább a webáruházhoz WPC kültéri padlóburkolat elérhető áron

Tartós, magas minőségű WPC kültéri padlóburkolatok

tovább a webáruházhoz HKC multimédia és számítástechnikai kellékek webáruháza

Minőségi multimédia és számítástechnikai egységek

tovább a webáruházhoz
Termékeinket személyesen is kipróbálhatja budapesti bemutatótermünkben!
A termék a kosárba került.

Mi mennyi??? De tényleg.

Azt mindenki tudja, hogy az eltérő árú, ám első pillantásra igen hasonló vagy egyenest egyenértékűnek tűnő termékek valójában jobbára meglehetősen különbözőek. Igaz ez a fényforrások világában is… Az ördög itt is a részletekben lakozik: az árkülönbség szinte mindig lényeges minőségi különbséget jelez. Lássuk ezt egy gyakorlati példán!

A Ledizzok.hu kínálatában számos GU10 lámpafejjel készült lámpa található. Ezek közül példánkhoz három, egymáshoz eléggé hasonló terméket, az MTL419, MTL411 és MTL900 melegfehér fényű, 4 watt körüli teljesítményű lámpát választottuk. Mindhárom megbízható, jó minőségű termék. De akkor mi a különbség?

Az MTL419-ben az SMD LED-eket műanyagházba szerelték. Ez a lámpa hőháztartása szempontjából nem a legjobb megoldás, mert nem biztosítja a legjobb hűtést a fénykibocsátó diódák számára. Azért került a lámpába sok, összesen 60 darab kisméretű LED, mert ez csökkenti a LED-ek melegedését. És ezért van, hogy a lámpa fényhasznosítása csak 61,1 lm/W, mivel jóval teljesítőképességük felső határa alatt üzemeltetve a LED-ek sokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet érnek el. Ezzel elkerülhető a LED-ek túlhevüléséből eredő fényáramcsökkenés vagy korai meghibásodás. A lámpa nem rendelkezik semmilyen, a fénysugárzás térbeli eloszlását befolyásoló optikával sem.

Az MTL411-ben az SMD LED-eket már fémházba szerelték. Ez a lámpa hőháztartása szempontjából sokkal jobb megoldás, mert biztosítja a jó hűtést a fénykibocsátó diódák számára. Azért került ebbe a lámpába már csak 10 darab nagyobb méretű LED, mert nem jelent akkora gondot a LED-ek melegedése. Ezért van, hogy a lámpa fényhasznosítása már 72,7 lm/W, mivel teljesítőképességük felső határához közelebb üzemeltetve a LED-ek hatékonyabbak, és a sokkal hatékonyabb hűtés képes biztonságosan alacsonyan tartani az üzemi hőmérsékletet. Ezzel elkerülhető a LED-ek túlhevüléséből eredő fényáramcsökkenés vagy korai meghibásodás, nő a megbízhatóság, a lámpa nagyobb biztonsággal használható magasabb környezeti hőmérsékleten is. Azonban ez a lámpa sem rendelkezik semmilyen, a fénysugárzás térbeli eloszlását befolyásoló optikával.

Az MTL900-ban COB LED-et használtak, és azt fémházba szerelték. Ez a lámpa hőháztartása szempontjából a legjobb megoldás, mert biztosítja a jó hűtést a hűtés szempontjából amúgy is könnyebben kezelhető COB fénykibocsátó dióda számára. A COB LED-ek jobb hőelvezetése, a kisebb hőellenállás a diódák egyszerűbb hűtését, kisebb hűtőfelületek alkalmazását teszi lehetővé. Ezért van, hogy e lámpa fényhasznosítása már 84 lm/W, mivel a sokkal hatékonyabb hűtés képes biztonságosan alacsonyan tartani a teljesítőképességük felső határához közel üzemeltetett LED-ek üzemi hőmérsékletét. Ezzel elkerülhető a LED-ek túlhevüléséből eredő fényáramcsökkenés vagy korai meghibásodás, nő a megbízhatóság, a lámpa nagy biztonsággal használható magasabb környezeti hőmérsékleten is. Ez a lámpa már rendelkezik a fénysugárzás térbeli eloszlását befolyásoló optikával is, így a fény térbeli eloszlása jól szabályozott.

Első pillantásra a COB LED-es MTL900 a másik két típusnál sokkal drágábbnak tűnik. Azonban érdemes az árakat másképp is összevetni. Az összevetés leghasznosabb módja az 1 lumen fényáramra eső vételár, hisz végső soron világítani szeretnénk… Így összevetve a három terméket, az alábbi eredményre juthatunk:

–MTL419 3,6 W, 220 lm, 3000 K 61,1 lm/W 60 darab LED 1150 Ft 5,22 Ft/lumen
–MTL411 4,4 W, 320 lm, 3000 K 72,7 lm/W 10 darab LED 1562 Ft 4,88 Ft/lumen
–MTL900 5 W, 420 lm, 2700 K 84 lm/W COB LED 2530 Ft 6,02 Ft/lumen

Ezt az egyszerű számítást minden esetben érdemes elvégezni, hogy tisztában legyünk a tényleges költségekkel. Persze más befolyásoló tényezőkre is érdemes figyelni, amilyen például a szabályozhatóság vagy az élettartam, azonban a fentebbi  példánkban összehasonlított három termék mindegyike egyformán 50.000 óra várható élettartamú és mindegyiknél kétéves cseregarancia védi a vásárlót, vagyis e tekintetben megegyeznek.

A Ledizzok.hu GU10 lámpafejjel készült termékeinek teljes választékát itt találhatja.