Partner webáruházak
TP-LINK.HU hálózati eszközök webáruháza

TP-LINK hálózati termékek a legjobb áron hivatalos forrásból

tovább a webáruházhoz Vásároljon Kingfast SSD meghajtókat a legjobb áron

SSD meghajtók kedvező áron 3 év garanciával

tovább a webáruházhoz WPC kültéri padlóburkolat elérhető áron

Tartós, magas minőségű WPC kültéri padlóburkolatok

tovább a webáruházhoz HKC multimédia és számítástechnikai kellékek webáruháza

Minőségi multimédia és számítástechnikai egységek

tovább a webáruházhoz
Termékeinket személyesen is kipróbálhatja budapesti bemutatótermünkben!
A termék a kosárba került.

Mik azok a COB LED-ek?

A lapra épített áramköri morzsa (angolul Chip On Board, COB) LED-ek a fénykibocsátó diódák műszakilag legfejlettebb képviselői. E diódákat azért hívják így, mert közvetlenül az áramköri lapra felszerelve helyezkednek el: a tokozás nélküli diódákat közvetlenül az aranyozott áramköri lapra rögzítik. A villamos csatlakozásokat bekötővezetékekkel – rendkívül vékony fémhuzalokkal – valósítják meg. Ez a szerelési eljárás valójában nem új, hosszú évtizedek óta alkalmazzák nagy alkatrész-sűrűségű nyomtatottáramköri lapok gyártásánál. A lapra építés a félvezető alkatrészek kiszerelésének és alkalmazásának egy lehetséges módja, és valójában semmi köze magának a félvezető alkatrésznek tervezéséhez vagy gyártásához. A legközismertebbek a tokozott félvezetők, amelyekben az áramköri morzsát műanyag vagy kerámiatokba építik be, így alakítva ki a felhasználásra kész alkatrészt. Az ilyen tokozott integrált áramkörök a mindenki által unalomig ismert, gyakran látott számítógépes kártyák főalkatrészei. A tokozás megvédi a benne rejtőző áramkört a fizikai sérülésektől, szabványosított kivezetései pedig könnyűvé teszik az integrál alkatrész nyomtatott áramkörbe építését. A tokozás egyik nagy hátránya a jelentős térfogat-növekedés. Egy elemi fénykibocsátó dióda igen apró, mérete körülbelül 1x1x0,5 milliméter, ám egy felületszerelt (angolul Surface Mounted, SM) áramköri tokba betokozva már 3,5×2,8×1,9 milliméternyi helyet igényel, vagyis a térfogat-növekedés nagyjából harminchétszeres. Ez a nagymértékű méretcsökkentés volt az elsődleges oka a lapra épített eszközök használatának. Azonban ez a megoldás egy másik fontos előnnyel is jár, ez pedig a világítódióda megbízható működése okán lényeges jobb hőelvezetés.

A fényforrásgyártók azért fordultak a lapra épített diódák felé, mert ezek segítségével sokkal könnyebben képesek a kívánt fényáram eléréséhez szükséges számú diódát a hagyományos izzószálas lámpák szabta befoglaló méretekbe építeni. A jobb hőelvezetés, a kisebb hőellenállás pedig a diódák egyszerűbb hűtését, kisebb hűtőfelületek alkalmazását teszi lehetővé. Vagyis lapra épített diódákkal sokkal kisebb és könnyebb lámpákat lehet gyártani, mint felületszerelt társaikkal.

COB SMD

Azonban a COB LED-eknek akadnak ennél látványosabb előnyei is. Mivel az egyes diódák egymáshoz igen közel helyezhetők el, így létrehozható belőlük egy gyakorlatilag egységes sugárzónak tekinthető felület, amelynek fénye nem kápráztat vagy vakít. A diódák közelsége miatt az egyes diódák fénye közti apróbb különbségek észrevehetetlenné válnak, a sugárzott fény egyöntetű, szemben az SMD LED-ekkel készült lámpák fényével, ahol az egyes diódák önálló fényforrásokként érzékelhetők, ami zavaró többszörös árnyékokat és vakítást okozhat. Épp ezért látják el gyakran tejfehér burával az SMD LED-ekkel készült lámpákat: a bura segít egyöntetűbbé tenni a sugárzott fényt.

Ahogy azt fentebb említettük, a gyártók a szükséges fényáram eléréséhez nagyszámú, gyakran több tucat vagy akár több száz elemi fénykibocsátó diódát építenek be fényforrásaikba. Bár ezeket a diódákat a gyártás során fényáramuk, színhőmérsékletük és színvisszaadási mutatójuk alapján összeválogatják, a használat során az egyes diódák különböző módon és mértékben öregszenek, ami a lámpa fényének megváltozását okozhatja. Az SMD LED-ek használatánál az ilyen eltérő öregedés okozta nehézségek elkerülhetetlenek. Azonban a COB LED-ek esetében, ahol az elemi diódák egymáshoz közel, közös fényporréteg alatt helyezkednek el, a diódák eltérő öregedése nem okoz a kibocsátott fény minőségében érdemi változást.

A COB LED-ekkel készült lámpák fénye ezért több tekintetben jobban hasonlít a hagyományos izzólámpákéra, így azokat meglehetősen jól képesek helyettesíteni, jobban, mint az SMD diódákkal készült társaik.

Választékunkban számos COB LED-ekkel készült lámpát találhat, az E14 és E27 lámpafejjel készült változatoktól a GU10 lámpafejű spotlámpáig. Tegyen egy próbát, és világos lesz a különbség.

A COB LED-es lámpáink választékát megtalálhatja itt.