Partner webáruházak
TP-LINK.HU hálózati eszközök webáruháza

TP-LINK hálózati termékek a legjobb áron hivatalos forrásból

tovább a webáruházhoz Vásároljon Kingfast SSD meghajtókat a legjobb áron

SSD meghajtók kedvező áron 3 év garanciával

tovább a webáruházhoz WPC kültéri padlóburkolat elérhető áron

Tartós, magas minőségű WPC kültéri padlóburkolatok

tovább a webáruházhoz HKC multimédia és számítástechnikai kellékek webáruháza

Minőségi multimédia és számítástechnikai egységek

tovább a webáruházhoz
Termékeinket személyesen is kipróbálhatja budapesti bemutatótermünkben!
A termék a kosárba került.

Több fényt…

megvilágítás

Most, hogy a hagyományos izzószálas lámpák nagy része kikerült a kereskedelmi forgalomból, újra kell tanulnunk a fényforrások kiválasztását. Mivel úgy tűnik, hosszabb távon csak a LED-fényforrások maradnak majd meg a lakossági felhasználásra szánt fényforrások piacán, ezért új módon kell választanunk, a fényforrás villamosteljesítmény-felvétele önmagában már elégtelen a megfelelő választáshoz.

A különféle lámpákon ma már kötelezően fel kell tüntetni a villamosteljesítmény-felvételt wattokban (épp úgy, mint régen) és a lámpa által kibocsátott fényáramot lumenekben. Ez a két adat már elégséges két fényforrás durva összevetésére. A wattok kisebb száma alacsonyabb villamos fogyasztást, a lumenek nagyobb száma több hasznos fényt jelent. De mennyi hasznos fényre is van szükségünk?

Ez attól függ, mit is szeretnénk csinálni… (Mivel írásunk az otthoni felhasználóknak kíván segíteni, ezért a különleges, e körön kívül eső igényekkel most nem foglalkozunk.) De – kevés kivételtől eltekintve – általában meglehetősen sokra.

A hivatásszerűen fénytannal foglalkozók a megvilágítást, vagyis az adott felületre eső fényáram mennyiségét luxokban mérik (jele lx). 1 lx = 1 lm/m². A fényáramot nem lehet közvetlenül pontosan átváltani megvilágítássá, mert a számítást a fény érkezésének iránya és a fényforrás tulajdonságai is befolyásolják, de tájékoztató számításokra jól használható.

A megvilágítás különféle célokra kívánatos mértékét tudományosan vizsgálták, és a kutatások eredményéből a szükséges megvilágítási értékeket rögzítő szabványok születtek. Ezek alapján a megvilágítás ajánlott értéke folyosókon és lépcsőházakban legalább 150 lux, nappalikban és konyhákban 300-500 lux, rajzoláshoz, festéshez, barkácsműhelyekben, műtermekben 500-750 lux. Ezek az értékek biztosítják az adott helyeken szokásos tevékenységek biztonságos végzéséhez szükséges fénymennyiséget. Jól látható, hogy az embereknek valójában meglepően sok fényre van szüksége.

Ahhoz, hogy a kívánatos 150 lux, vagyis a négyzetméterenkénti 150 lumen fényáramot – mondjuk egy előszobában – elérjük, tudnunk kell, hány négyzetméternyi területet kell megvilágítani. Példánknál maradva: egy előszoba vagy közlekedő jobbára csak néhány négyzetméter. Azonban már ez a néhány négyzetméter is soklumenes fényáramot jelent. Ha az alapterület 4 m², akkor 4×150, azaz 600 lumen fényáram előállítására képes fényforrásra, vagy – és ez a lehetőség a valószínűbb– a helység világítás szempontjából kedvezőtlen (mondjuk hosszúkás) alakja miatt fényforrásokra van szükség. Azonban az így biztosított megvilágítás csak az e helységekben szokásos tevékenységekhez, például biztonságos közlekedéshez, cipő, kabát fel-levételéhez elegendő.

Sokkal nehezebb jó megvilágítást biztosítani egy nappaliban vagy konyhában, ahol az olvasáshoz, főzéshez, étkezéshez sokkal jobb megvilágításra van szükség. 300-500 lux, lehetőleg egyenletes, megvilágítást biztosítani egy nappali 20-30 négyzetméteres területén már kifejezetten nehéz. Húsz négyzetméter 20×300, azaz 6000 lumen fényáramot kíván, egyenletesen elosztva. Egy függőlámpa vagy csillár erre nem jó megoldás, mert jelentős többletteljesítmény kell a lámpától távolabb eső területek bevilágítására. Tíz-tizenkét darab megfelelő, 500~550 lumenes fényáramú, mennyezetbe épített, egyenletesen kiosztott lámpa vagy LED-panelek jelenthetnék a tökéletes megoldást, de az ilyesmi magánházaknál ritkaság.

Ezt a nehézséget helyi világítás alkalmazásával szokás orvosolni, például olvasólámpával, állólámpával biztosítva a szükséges többletfényt. Azonban a megfelelő kényelemérzethez legkevesebb 200 lux általános megvilágításra még akkor is szükség van, ha kiegészítő világítást is alkalmazunk.

Ezért érdemes figyelni a lámpák egy másik műszaki jellemzőjét, a sugárzási szöget. Hogy miért? Egy három méter magasra szerelt lámpa körülbelül tíz négyzetméter területű kört világít be, ha 60 fokos a sugárzási szöge. Ha a sugárzási szöge harminc fok, akkor csak két négyzetmétert. A nehézség könnyen érthető: általános világításra nagy, hatvan foknál nagyobb sugárzási szögű lámpák kellenek, különben túl nagyszámú lámpára lenne szükség. Azonban a 160 foknál nagyobb sugárzási szögű lámpák a szokásos világítótestekben, amelyeknél a beszerelt lámpa sugárzási tengelye általában merőleges a padlóra (függőlámpák, beépített világítótestek lámpái), már jelentős mennyiségű fényt sugároznak olyan területekre is, ahol az nem különösebben hasznos (például az oldalfalak felső harmadába és a mennyezetre).

Persze csak ablaktalan, vagyis a természetes fényt mindig nélkülöző helységekben van szükség folyamatosan ilyen nagy teljesítményű mesterséges világításra. Ahol van ablak, ott a nappali órákban több-kevesebb természetes fény is bejut, ezzel csökkentve a mesterséges világítás igényét. Épp ezért célszerű a világítást mindig több fokozatban kapcsolható módon vagy szabályozható fényerővel kialakítani. Az ilyen megoldások a mindig megfelelő megvilágítással fokozzák a helységben lévő emberek kényelemérzetét, ráadásul segítik az energia megtakarítást is.

Szóval ne feledje: felvett teljesítmény, fényáram, sugárzási szög….

Jellemzők: